про Pussy Riot

Нарешті прочитав те, що мав сказати, на мій погляд, будь-який православний священик о Pussy Riot.
Єпископ Ишимской і Сибірської єпархії Никон:
Те, що це сталося, не є добре. Дівчата вирішили таким чином проявити свій протест. Однак ми, як Церква, можемо судити, виносити рішення, піддавати церковним покаранням тільки членів церкви. Якби вони були віруючими, ходили в якийсь православний прихід, то їх священик мав би їх покарати, наприклад, відлучити від Святого Причастя, але якщо вони люди маловірні або не мають відношення до Православної церкви, то ми, крім як помолитися про них, нічого не можемо.

В Євангелії багато випадків, коли Господь таких людей прощав. Коли до Христа привели блудницю і сказали, що її потрібно побити камінням, Господь написав на землі гріхи тих людей, які її привели. І потім обернувся до них і сказав: “Перший, хто без гріха, кинь в неї камінь”. Звинувачує совість вони відійшли. За своїм людинолюбства Господь простив блудницю і дав їй заповідь більше не грішити.

Позиція Церкви – сказати людині, що це погано, більше так не роби. Те, що з дівчатами сталося потім, це результат зрощування ієрархії Московського патріархату і держави. Я ні в якому разі не виправдовую учасниць цієї панк-групи. Було б краще, якби вони заспівали це десь в іншому місці. З іншого боку, їх акція несильно відрізнилася від того, що дійсно відбувається в храмі Христа Спасителя і поряд з ним. В даний час це комерційний центр з автомийкою, автостоянкою, пральні, і ВІП-зонами, які здають на комерційній основі для проведення різних заходів, що не мають до Церкви ніякого відношення. Нещодавно в Інтернеті я бачив відеозапис, як в одному із залів храму Христа Спасителя була презентація телефону “Верту”, на яку були запрошені артисти, співали і виступали естрадні групи, гості пили спиртне. Хіба це норма?

Leave a Reply